Følg med i timen

Jeg er vokst opp med å glede meg over at tannleger går på kurs. Det var et av årets høydepunkt, så langt tilbake jeg kan huske. Hvert eneste år rundt skolestart fikk vi nemlig besøk av min fetter fra vestlandet. Han er tannlege og skulle på augustkurs i Oslo. Det ville han ikke gå glipp av for noen som helst pris.

Da bodde han i badehuset på bryggen hos oss. Ikke fordi han ikke fikk lov til å bo i huset, men det var der han helst ville bo. Han nikoste seg på studenthybelen sin i strandkanten de få dagene i året studenttilværelsen varte. Og hver morgen kjørte han til byen for å gå på kurs.

Han ble så glad når han fikk lære noe nytt om faget sitt, sa han.

Sånn er tannleger, trodde jeg. Nærmest elleville når muligheten til å lære noe nytt byr seg. Kjører gladelig bil i timevis over fjellet, og innlosjerer seg på under seks kvadratmeter uten vannklosett. Her skal det læres nytt. Koste hva det koste vil.

Det inntrykket har nesten holdt seg etter at jeg ble nærmere kjent med standen. Men jeg har forstått at det er noen som aldri går på kurs også, selv om det gjelder et lite mindretall.

Mange tannleger snakker varmt og ivrig om nytten av og gleden ved å gå på kurs og oppdatere seg i faget. Mange ganger har jeg vært i Folkets Hus i Oslo og møtt hele gjengen, eller på TSE-kurs landet rundt, eller på Årskursus i København, dit det også kommer mange nordmenn. Og av og til på FDI. Nordmenn er det over alt hvor det arrangeres kurs, i inn- og utland. Og det skjer noe hele tiden. Året rundt. Det er bare å velge og vrake.

Med denne kurs- og læregleden hos tannleger er det hyggelig å kunne stille en årlig utgave av Tidende til disposisjon til markedsføring av de kursene Tannlegeforeningens fagavdeling tilbyr. Augustkurs er en saga blott. Nå er det januarkurs som gjelder.

Og så er det ikke bare det at det er gøy å lære. Det er helt nødvendig også. Utviklingen går sin gang, og alt forandrer seg hele tiden. Det er det eneste som er helt sikkert her i verden. Man må bare følge med. Selv om man er voksen og trodde man var ferdig på skolen for lenge siden. Hvis du ikke følger med i timen sakker du akterut, og plutselig kan pasienten mer enn deg. Folk følger med som aldri før, og hvis det er noe som gjelder deres egen helse er de naturligvis ekstra interessert og søker det som finnes av tilgjengelig informasjon.

Det er kanskje ikke så gøy å være tannlege da, når pasienten har lest seg opp på noe du er helt grønn på og kjenner til behandlingsalternativer du selv knapt har hørt om. Nei, kom deg på skolen og ligg i forkant. Det er mye mer stas.

Snart blir det kanskje obligatorisk også. Det trenger ikke bli mindre gøy av den grunn.

Ved siden av kursdeltakelse er Tidende en viktig etterutdanningskanal for norske tannleger. I et fremtidig system med obligatorisk etterutdanning, kan det godt hende det blir slik at man får uttelling for å lese vitenskapelige artikler i tidsskrifter. Så fortsett med det. Vi på vår side lover å fortsatt gjøre vårt beste for å skaffe til veie nytt og nyttig både vitenskapelig basert og annet fagstoff. Fortrinnsvis på norsk.

Ellen BeateDyvi